Font

ostatní

Výběr jazyka

cs / en

 

Rekordní 23. bienále grafického designu Brno 2008

Letošní 23. ročník bienále byl přístupný veřejnosti od 17. června do 19. října (po dobu 91 dní) a měl u veřejnosti i médií mimořádný ohlas. Výstavy umístěné v Uměleckoprůmyslovém muzeu navštívilo 7760 osob, v Pražákově paláci 10020 lidí, v Místodržitelském paláci 10581 osob. Doprovodného programu (vč. Brněnské bienálové noci) se zúčastnilo 4986 osob. Celkem navštívil Bienále Brno 2008 rekordní počet 33347 návštěvníků. V porovnání s předchozími ročníky můžeme Bienále Brno 2008 považovat z hlediska návštěvnosti za nejúspěšnější.

Hlavní soutěžní výstava Bienále Brno 2008 byla letos netradičně nainstalována přímo na židlích. O hlavní přehlídce i dalších doprovodných výstavách (Brno Echo: Ornament a zločin od Adolfa Loose k dnešku, S. Sagmeister: Co jsem se zatím v životě naučil, F. Tachibana — Laureát Velké ceny Bienále Brno 2004, Práce ze… Slovinska, J. Rathouský — Osobnosti českého grafického designu, Výstava členů mezinárodní poroty, Slovak rep., City’s Celebrities!, Tiskařská elita) si můžete přečíst na čtyřstraně ve Fontu 101 (5/2008), který právě jde do distribuce. Článek jsme připravili díky laskavé spolupráci hlavní kurátorky M. Sylvestrové a H. Laudátové z tiskového oddělení MG.


Plakát k výstavě Stefana Sagmeistera "Co jsem se zatím v životě naučil".

Do soutěžní přehlídky vybrala výběrová porota 600 děl od 162 autorů z 27 zemí světa. Mezinárodní porota tvořená 7 renomovanými grafickými designéry ze 6 zemí světa vyhlásila první den bienále vítěze 5 hlavních cen. Dále bylo uděleno 6 zvláštních cen, z nichž jednu — Cenu za přínos v oboru grafického designu obdržel J. Solpera. Velkou cenu Bienále Brno 2008 získala nizozemská designérka polského původu Kasia Korczak.

Hlavní součástí doprovodného programu letošního BB byly Národní dny, které přiblížily kulturu zemí, z nichž pocházejí autoři vystavených děl. Veřejnost tak navštívila Český, Americký, Francouzský, Japonský a Rakouský den, jejichž součástí byly koncerty Jaromíra Nohavici, skupiny Kamelot, Jana Budaře, francouzské vážné hudby, několik studijních projekcí filmů a řada výtvarných dílen. Nejúspěšnější doprovodnou akcí se stala Brněnská bienálová noc v pátek 19. září 2008.


Záběr z expozice Brno Echo: Ornament a zločin od Adolfa Loose k dnešku Design v instalaci Abbotta Millera.

„Letošní program hlavních i doprovodných výstav a sympozia byl mimořádně zajímavý. V soutěžní přehlídce se objevila studia a designéři, kteří se Bienále Brno zúčastnili poprvé, a jak vyznívá ze zahraničních ohlasů z webů i blogů, prožívali intenzivně atmosféru setkání s aktuálním grafickým designem i s jeho tvůrci. Mimořádná byla i účast ‚hvězd‘ grafického designu, díky nimž byla kapacita mezinárodního sympozia naplněna již měsíc před jeho konáním a auditorium Divadla Reduta bylo většinou přeplněné. Instalace soutěžní výstavy R. Babáka a O. Toboly ve formě čítárny s knihami k volnému prohlížení návštěvníci uvítali s nadšením a mnozí si je i fotografovali stránku po stránce. Potvrdilo se, že výstava zahraničního hostujícího kurátora uspořádaná v juxtapozici se soutěžní přehlídkou přináší do bienálového programu nový impulz. Těší mne uznání, které vyvolala instalace designu A. Millera v Pražákově paláci v odborném tisku, i návštěvnický ohlas. Právě Abbottův projekt, inspirovaný historií BB a čerpající z bohatého fondu sbírky grafického designu MG, byl potvrzením smysluplnosti nejdůležitějšího mezinárodního projektu Moravské galerie v Brně,“ říká hlavní kurátorka Bienále Brno Marta Sylvestrová o letošním ročníku.

Příští 24. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2010 zaměřené na plakát, firemní, informační a reklamní grafiku se bude konat od 22. června do 24. října 2010. Další informace na www.moravska-galerie.cz


Komentáře k článku

30. 10. 2008 08:52 Karel

neboj, jen se dvakrát vyspíme, a je to tady zase.

29. 10. 2008 20:21 Robert Štencl

Hrome, zase jsem to nestihl.

29. 10. 2008 15:26 Jirka

To letošní BB bylo opravdu výborné.




Osobní údaje, které zde uvádíte, budou použity pouze pro účely této diskuze na blogu font.cz.