Font

archiv

Výběr jazyka

cs / en

 

Vychází publikace Typo 9010

V úterý 8. prosince od 18 hodin proběhne v Café Jedna ve Veletržním paláci v Praze křest publikace TYPO 9010.

Publikace Typo 9010 mapuje období dvaceti let písmové tvorby v České republice.

Představuje kompletní chronologický archiv českých písem a písmových designérů. Encyklopedicky shromažďuje všechna digitální písma, od skoro ztracených po ta nejznámější, do jedné velké „typografické zoo“. Fonty jsou představeny v sazbě textů, které popisují divoké devadesátky, „vykreslené“ milénium a raketová desátá léta. Tato dvacetiletá epizoda české písmotvorby je podstatnou součástí celé její bohaté historie.

Kniha začíná v roce 1990, v období, kdy fotosazbu a ruční překreslování písem nahradily počítače, a končí v roce 2010, v okamžiku, kdy v republice působí téměř desítka malých písmolijen. Zachycuje nejdůležitější okamžiky v nejstarším písmovém ateliéru na UMPRUM v Praze a shrnuje podstatné oborové události. Publikací prostupují texty českých a zahraničních typografů, které popisují atmosféru doby. Snahou publikace je poprvé co možná nejpodrobněji prezentovat českou písmovou tvorbu v jejích digitálních počátcích, a zařadit ji tak do světového kontextu.

Publikace zahrnuje

– 399 písem, celkem 1902 řezů! Sans-serify, grotesky, skripty a ostatní.
– 103 tvůrců písem, nadšenců, studentů, grafiků, typografů a písmolijen.
– 8 textů, které napsali Petr Babák, Filip Blažek, Veronika Burian, Karel Haloun, Ondřej Chorý, Bas Jacobs, Pavel Noga, Jan Solpera a František Štorm.
– 288 stran plných písem, designérů, textů a fotografií.

 

Shrnutí

Název: České digitalizované písmo 1990–2010
Koncept: Tomáš Brousil
Editor: Petra Dočekalová
Koncept úpravy: Zuzana Lednická
Grafický design: Zuzana Lednická, Radek Sidun, Jiří Veselka
Texty: Petr Babák, Filip Blažek, Veronika Burian, Karel Haloun, Ondřej Chorý, Bas Jacobs, Pavel Noga, Jan Solpera, František Štorm

Publikace je dvojjazyčná. Vydal BiggBoss v Praze 2015. Vydání této publikace finančně podpořila Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

 

www.typo9010.cz


Komentáře k článku





Osobní údaje, které zde uvádíte, budou použity pouze pro účely této diskuze na blogu font.cz.