Font

design

Výběr jazyka

cs / en

 

23. MEZINÁRODNÍ BIENÁLE GRAFICKÉHO DESIGNU BRNO 2008

Bienále Brno bylo založeno roku 1963 a je nejstarší přehlídkou grafického designu na světě. Pravidelně se na něm střídají dvě témata: plakát a knižní grafika. Letošní 23. ročník bude věnován knihám - tedy přesněji grafickému designu, ilustracím a písmu v knihách, časopisech, novinách a digitálních médiích. Každé dva roky vybírá odborná porota z tisíců exponátů zaslaných z celého světa.

Součástí Bienále Brno je i odborné sympózium a profilová výstava, kurátorsky připravená významnou zahraniční osobností. Letos byl ke spolupráci vyzván Abbott Miller, významný grafický designér a teoretik, partner newyorského designérského studia Pentagram a editor časopisu 2wice. Kromě tohoto projektu čeká na návštěvníky Moravské galerie v Brně ještě dalších sedm výstav: od prezentace Stefana Sagmeistera, rakouského rodáka a jednoho z nejvlivnějších designérů současnosti, přes díla japonského umělce Fumio Tachibana, slovinský či slovenský design až k umění street artu či graffity.

 

Uměleckoprůmyslové muzeum, Místodržitelský palác, Pražákův palác

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKA (18. 6. - 19. 10. 2008)
Na Bienále Brno se pravidelně se na něm střídají dvě témata: plakát a knižní grafika. Letošní 23. ročník bude věnován knihám - tedy přesněji grafickému designu, ilustracím a písmu v knihách, časopisech, novinách a digitálních médiích. Do soutěžní přehlídky vybrala odborná porota přes 600 exponátů z 30 zemí světa.
soutezni_prehlidka.pdf


BRNO ECHO: ORNAMENT A ZLOČIN OD ADOLFE LOOSE K DNEŠKU (18. 6. - 19. 10. 2008)
Design v instalaci Abotta Milera, významného grafického designéra a teoretika, partnera newyorského designérského studia Pentagram a editor časopisu 2wice.
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-brno-echo-ornament-a-zlocin-od-adolfa-loose-k-dnesku/
Brno_Echo.pdf

 

STEFAN SAGMEISTER: CO JSEM SE ZATÍM V ŽIVOTĚ NAUČIL (1. 6. - 30. 6. 2008)
Reklamní plochy seznamující veřejnost s unikátně ztvárněnými Sagmeisterovými životními moudry typu "Stěžovat si je k ničemu" či "Každý má svou pravdu".
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-stefan-sagmeister-co-jsem-se-zatim-v-zivote-naucil/
Stefan_Sagmeister.pdf


FUMIO TACHIBANA - LAUREÁT VELKÉ CENY BIENÁLE BRNO 2004 (18. 6. - 19. 10. 2008)
Přední japonský designér se zabývá recyklací použitého papírového materiálu, kterému přidáním další tištěné vrstvy dává i nový obsah.
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-fumio-tachibana-laureat-velke-ceny-bienale-brno-2008/
Fumio_Tachibana.pdf

 

PRÁCE ZE... SLOVINSKA (18. 6. - 19. 10. 2008)
Design velmi progresivní kulturní země - Slovinska představen pomocí úspěšných prácí z uplynulých ročníků slovinského Bienále vizuálních komunikací v Lublani.
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-prace-ze-slovinska/
Prace_ze_Slovinska.pdf

 

JIŘÍ RATHOUSKÝ - OSOBNOSTI ČESKÉHO GRAFICKÉHO DESIGNU (23. 5. - 28. 9. 2008)
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-osobnosti-ceskeho-grafickeho-designu-jiri-rathousky/
Jiri_Rathousky.pdf


VÝSTAVA ČLENU MEZINÁRODNÍ POROTY (18. 6. - 19. 10. 2008)
Tradiční prezentace tvorby členů Mezinárodní poroty: J. Barnbrook (UK), P. Černe Oven (Slovinsko/UK), O. Karlas (ČR), Z. Lednická (ČR), G. Nolte (Německo), F. Tachibana (Japonsko), L. Tenazas (USA).
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-vystava-clenu-mezinarodni-poroty/
VYSTAVA POROTY.pdf

 

SLOVAK REP. Práce studentů a absolventů ateliéru vizuální komunikace VŠVU Bratislava (18. 6. - 19. 10. 2008)
Projekty věnované problematice slovenské národní identity a vizuální reprezentace země ve světě.
Slovak_Rep.pdf

 

CITY'S CELEBRITIES! Street Art & Graffiti (18. 6. - 28. 9. 2008)
Fotografie Istvána Lékó a a "pieces" zcela legálně vytvořené pražskými a brněnskými výtvarníky přímo v prostorách Moravské galerie v Brně.
Promofotografie jsou ke stažení na http://www.moravska-galerie.cz/cs/tiskovy-servis/bb-2008-citys-celebrities-street-art-graffiti/
Citys_Celebrities.pdf

 

TISKAŘSKÁ ELITA 2008 (18. 6. - 19. 10. 2008)
Prezentace vybraných předních tiskáren


Komentáře k článku





Osobní údaje, které zde uvádíte, budou použity pouze pro účely této diskuze na blogu font.cz.