Font

logo

Výběr jazyka

cs / en

 

Eda Kauba – reakce na kritiku loga Olympiády v Praze 2016

V tisku se objevila řada kritických poznámek k návrhu loga Prahy pro kandidaturu na Olympijské hry v roce 2016 (u nás viz článek Loga veřejná). Autor vybraného loga – kreativní ředitel Euro RSCG Prague a člen boardu Art Directors Club of Europe Eda Kauba v tisku mimo jiné prohlásil, že jde o jeho první logo. Eda Kauba na naši žádost poslal následující text…

„Vždy o své práci pochybuji. Často si nejsem jistý, zda to, co dělám je odvážné nebo drzé. Oceňuji neemotivní kritiku, protože posouvá myšlenky dopředu a pozorně poslouchám odlišné názory, ale útoky mě nechávají naprosto chladným.

Podstata většiny výhrad ale bude v tom, že někdo mimo grafický design si dovolil navrhnout logo. Ale není žádné předkupní právo na tvorbu loga, tak jako není na reklamu. I v reklamě je dost lidí, kteří těžce nesou, když reklamu vymyslí někdo mimo agenturu, přestože mnohdy dobrou.

Není pravda, že MOV nechal logo předělat, protože se mu nelíbilo. K tomu, zda se líbí-nelíbí se MOV vůbec nevyjadřuje. Nechal předělat logo Chicaga, protože obsahovalo olympijskou pochodeň a nechal předělat logo Prahy, protože obsahovalo číslice. V podmínkách to ale nebylo.

Pracuji koncepčně, něco načrtnu a dám designerovi, který ví líp než já, jak to dotáhnout. Pak mu dělám oponenta a konečný výsledek je shoda nás obou. Tak tomu bylo i nyní. Pracoval jsem s tím, komu stoprocentně věřím.

Lucie Kocmanová-Steele se na této práci podílela a byla vynikající. Pracuje jako freelance hlavně pro Cocoon. Je členem Unie grafického designu. Měl-li bych brát vážně hodnocení některých grafiků jako „prasárna“, „amatérismus“ …, tak bych to musel brát jako hodnocení do jejích vlastních řad. Ale vím, že Lucie má v oboru respekt a že umí.

Výraz „větev“ nebo „Bílá hora“ mě vůbec neuráží, naopak. Jsem rád, když se něco posměšně nazývá „rafinerie ropy“, „chrchel“, „větev“...

Nejhorší je, když se to nedá nazvat nijak.

A kdybych mohl vrátit čas o rok a účastnit se znova, udělal bych logo úplně stejně. I s těmi číslicemi, jak původně byly. Ať si tomu někdo říká Bílá hora nebo větev – pořád lepší, než když se tomu neříká nijak. A těch log zn. „Nijaké“ jsem od renomovaných grafiků také viděl hodně.

Věřím tomu, co dělám, zároveň o všem neustále pochybuji. I o těch pracích, za které jsem získal ceny.“

Na naše doplňující otázky (jak se tedy stalo, že byl k tomuto prestižnímu úkolu vybrán právě on) pak ještě doplnil:

1/ To, že to „bylo moje první logo“ je samozřejmě reklamní nadsázka – dělám přece v reklamě a vím, že musím dát novinářům atraktivní příběh, který prodává. Samozřejmě, že jsem v rámci návrhu celých kampaní dělal mnohokrát i logo. Tohle ale bylo opravdu první samostatné, které primárně nevycházelo z konceptu kampaně.

2/ Osloveno bylo i několik známých grafiků a vybírala porota, která vypracovala zadání.


Komentáře k článku

16. 2. 2008 13:05 Hanka

To logo je opravdu výtvarně strašné a neodpovídá ani úrovni akce ani době.
Jen potvrzuje stav ve společnosti, kde vítězí ostré lokty a arogance před profesionalitou a společným zájmem. Mám jen strach, že další organizační činnost zodpovědného výboru bude pokračovat na této úrovni. Přeji celému sportovnímu světu zodpovědnější a nadčasový štáb. Tímto logem jsme se moc nereprezentovali. Nebo nemáme grafiky na světové úrovni?

11. 2. 2008 16:05 Petr

No, já už mám opravdu dost lidí, kteří vždy, když grafik kritizuje logo amatéra, tak začnou volat, že je to jenom proto, že ješitní grafici napadjí někoho mimo obor, jak si to jen mohl dovolit... Jako grafik poznám logo profesionální a neprofesionální. Je jedno jestli ho dělal profesionál nebo amatér. Ale drtivá většina amatérů, sem patří i diskutované logo, je fak hrůza... Dám panu Kaubovi příklad: pokud si jako amatér postavím auto a zabiju se v první zatáčce, protože mi upadnou kola, tak je to moje chyba, měl jsem to nechat odborníkovi. Zub si taky nebudu vrtat sám. Přiznejte si konečně, vy ješitní amatéři, že na profesním vzdělání něco je a že i "páni grafici" jsou odborníci a měli by být respektováni a bráni vážně a ne takto napadáni. Pan Kauba píše, jak ho nechávají útoky klidným a sám útočí a napadá, je tedy vidět, že mu soudnost chybí i v jiných obzorech, ne jen v grafice. A jestli se pod diskutované logo podepsal člen Unie grafického designu, no, to už je zase další otázka, jakou váhu má tedy samotná unie, kritizující vznik log a pak nepřímo se podílející na takovéto práci. Hlavně když si můžou poranění "odborníci mimo grafický design" postězovat na "ješitné grafiky". Už proto chci být grafikem!

11. 2. 2008 09:36 Petr

Pane Kaubo kdyz uz o sve praci jak pisete pochybujete a nejste si jisty jestli to co delate neni odvazne nebo drze tak skuste i variantu jestli to neni blbe. A kdyz vam X lidi z grafickeho oboru rekne ze to logo je otres, tak to nemusi hned byt zavist, ale skusenosti a prehled v oboru. Omlouvam se za emotivni kritiku :)

6. 2. 2008 18:53 Daniel

Pravy gentleman - najskor sa schova za suknu (ja nic, ja muzikant) a odtial arogantne vyskakuje. Kazdy, kto pozna CZ/SK realie, vie svoje. Zelam prazanom nech ich to olympijske sialenstvo obide a vrazia koruny do niecoho uzitocnejsieho.




Osobní údaje, které zde uvádíte, budou použity pouze pro účely této diskuze na blogu font.cz.